Паметта се определя като основен когнитивен процес, който позволява информацията да бъде съхранявана, кодирана и извличана. Имаме краткотрайна памет, която съхранява информация за няколко секунди или минути, и дългосрочната памет, която е способна да я съхранява за по-дълъг период от време.

Паметта е една от най-важните способности на хората. Въпреки това невинаги работи перфектно. Не само възрастните хора страдат от проблеми с паметта. Младите хора също могат да страдат от тях. Например поради изискванията на работата или личния живот, стрес или проблеми с концентрацията.

През 21 век имаме хиляди технологии, които улесняват живота ни, но забравяме все повече и повече неща. До голяма степен за това са виновни стресът, претоварването и липсата на сън.

В някои случаи може да се дължи на заболявания, като следните:

  • Болест на Алцхаймер и други видове деменция.
  • Инсулт или депресия.
  • Алкохолизъм.
  • Наранявания на главата, кръвни съсиреци или мозъчни тумори.
  • Проблеми с бъбреците, черния дроб или щитовидната жлеза.
  • Реакции към определени лекарства.

Природата е нашият страхотен съюзник, за да упражняваме паметта си и да ѝ даваме малко тласък, от който се нуждае. 

Природни средства

Гинко билоба

Освен че е едно от най-старите растения в света, осигурява кислород на мозъка чрез увеличаване на синтеза на аденозин трифосфат, който е от съществено значение за получаване на клетъчна енергия. Освен това има антиоксидантни свойства, които забавят стареенето на невроните, предотвратявайки ежедневното влошаване.

Чай от Салвия (Градински чай)

Градинският чай действа върху мазнините на нервната система, като предотявратява тяхното окисляване и подобрява паметта. Екстрактът от градински чай може безопасно да увеличи когнитивните способности. Това намалява нивата на ацетихлолин, които са невротрансмитери на паметта, помагайки на пациенти с Алцхаймер.

Шепа изсушени листа на чаша вряща вода, която се оставя покрита за няколко минути и се прецежда, преди да се пие. Препоръчително е да се приемат по две чаши на ден, веднъж или два пъти седмично.

Чай от розмарин, подсладен с мед.

Процесът на приготвяне на сместа е същият като този при салвията, като непосредствено преди изпиване се добавя супена лъжица чист пчелен мед. Стимулиращата паметта карнозна киселина, съдържаща се в това растение, е полезна за паметта.


Пчелно млечице

Сред многото свойства на пчелното млечице е подобряването на паметта. Съдържа 10HDA мастна киселина, която подобрява когнитивните способности на индивидите. Високата му концентрация на фосфолипиди означава, че хората, които консумират пчелно млечице, могат да увеличат своята краткосрочна памет и когнитивни способности.

Женшен

Традиционно използван в азиатските страни, има антитромбоцитни компоненти и вазодилататорни свойства. Той подобрява кръвообращението в мозъка, поддържайки капилярите по-чисти. Това благоприятства по-доброто мозъчно оросяване, подобряване на умствената дейност.

Соев лецитин

Той е с високо съдържание на фосфатидилсерин, който бързо се абсорбира в мозъка, което значително подобрява паметта и когнитивните способности. Той също така помага за предотвратяване на свързания с възрастта спад на мозъчната функция.

Мащерка

Добра алтернатива за грижа за здравето на мозъка и нервната система. Съдържа нарингенин, в допълнение към витамините от група В, които са необходими за подобряване на доставката на глюкоза в мозъка и за повишаване на защитата на кръвоносните съдове.

Коприва

Тази билка се използва за подобряване на симптомите на загуба на паметта и може да се консумира в салати, комбинирани с други зеленчуци, или може да се пие под формата на инфузия. Подпомага образуването на естрогени и повишава умствената Ви работоспособност.

Храни

Съществува голям брой храни, които могат да бъдат много полезни за Вашето здраве, в частност за паметта и концентрацията.

Ядки

Най-известните натурални продукти за памет и концентрация са орехите, бадемите, шамфъстъкът, фъстъците и други ядки. Тези храни са източник на антиоксиданти, съществено свойство за защита на нашия мозък от влошаване състоянието на клетките. Ядките подобряват когнитивните ни процеси, така че умерената им консумация може да ни даде страхотни резултати.

Ядки, горски плодове, семена за силна памет и концентрация.

Горски плодове

Те са едни от най-добрите храни за памет и концентрация: червени плодове като боровинки, касис, малини, къпини и др. Те са чудесен извор на антиоксидантни вещества, тъй като съдържат флавоноиди и полифеноли, основни вещества за предотвратяване на окисляването на клетките и подобряване на когнитивните функции на нашия мозък. В допълнение, високото съдържание на витамин С и фолиевата киселина също правят тези храни чудесни съюзници за предотвратяване на стареенето на клетките. 

Благодарение на високото си съдържание на антоцианини те имат положителен ефект върху паметта и ученето, като подобряват връзките между невроните. Те също така са ефективни за намаляване на прогресивното увреждане на мозъка.

Авокадо

Плод, пълен с много полезни мастни киселини, витамини Е и С и допълнителен запас от фосфор, който се грижи за мембраната, която покрива нашите неврони. Авокадото притежава страхотни антиоксидантни свойства, които помагат в борбата със стареенето и влошаването на здравето на мозъка ни.

Синя риба

Друга от храните за памет и концентрация е мазната риба, храна, която също е много полезна за нашето сърдечно-съдово здраве благодарение на високото си съдържание на Омега 3. В тази група има много риби, които благодарение на високото си съдържание на фосфор, магнезий и витамини В6 и В12 благоприятстват паметта и когнитивните ни функции. 

Броколи

Един от най-полезните зеленчуци, съдържат големи количества основни хранителни вещества, които се грижат за мозъчните функции, като калций, калий, фосфор или магнезий.

Спанак

Силно препоръчителна храна за запазване на паметта. Те са едни от най-пълноценните зеленчуци. Благодарение на съдържанието на лутеин те действат като протектор на мозъчните клетки, възпрепятствайки тяхната дегенерация. Фолиевата киселина, която съдържат, също помага за предотвратяване загуба на паметта и подобрява концентрацията.

Яйца

В рамките на свойствата на яйцето това е едно от най-малко познатите храни, но тя е естествен източник на протеин, който пази в жълтъка си малко съкровище, което насърчава добрата памет - холин, вещество, което е част от витамините от група В (основни за защита на нашия мозък) и което действа чрез подобряване на невротрансмитерите, които позволяват на информацията, която получаваме чрез външни стимули, да достигне до мозъка ни и да бъде съхранена правилно. 

Всички храни, които съдържат високи нива на флавоноиди са полезни за консумация, защото водят до подобрения в придобиването, консолидирането, съхранението и извличането на паметта. Храни с нисък гликемичен индекс и със съдържание на триптофан и тирозин също са препоръчителни, ако искате да стимулирате когнитивните си функции и здравето на мозъка си.