Какво е кръвна захар и какво е значението ѝ за нашето здраве?

Глюкозата е вид захар, която имаме в кръвта си, която идва от въглехидратите, съдържащи се в храната, която консумираме. Тя се използва от тялото като един от основните източници на енергия. Тя е основното „гориво“ на мозъка. Обикновено нивата на кръвната глюкоза (гликемия) се повишават малко след хранене, тъй като панкреасът отделя инсулин, така че глюкозата не се повишава много.

Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса, който помага за придвижването на глюкозата в клетките. Тялото се нуждае от инсулин, за да може съдържащата се в кръвта глюкоза да влезе в клетките на тялото, които я използват като източник на енергия. Инсулинът се освобождава от панкреаса в кръвта, когато количеството глюкоза в кръвта се увеличи. 

В тялото на човек се наблюдават почти постоянно колебания в нивата на захарта. Физическата активност и храната, която консумираме, са основни фактори за това.  Различни скокове и спадове в нормите на кръвната захар могат да съпътстват както страдащ от диабет, така и напълно здрав човек.

Горещината и смяната на навиците, които се случват по време на лятната почивка, затрудняват поддържането на нормални нива на кръвната захар. Цялата храна, която ядем, независимо от нейния произход, се превръща в глюкоза от тялото ни, за да се използва като източник на енергия.

Представете си влакче в увеселителен парк с възходи и падения, ето как нивата на глюкоза могат да бъдат представени през целия ден, след консумация на храна. 

Има страшно много хора, които нямат диабет, но все пак имат проблем с нивото на глюкозата си. Нормалните стойности на кръвната захар са 70-110 mg/dl (милиграм на децилитър).

Нормални, ниски и високи стойности на кръвната захар

Какво е хипогликемия?

Хипогликемията е състояние, характеризиращо се с ниски нива на захар (глюкоза) в кръвта. Буквално хипогликемията означава ниска глюкоза и се определя като по-малко от 70 mg/dl глюкоза, циркулираща в кръвта по всяко време. Прекомерната топлина предизвиква процес на разширяване на кръвоносните съдове в човешкия организъм, който води със себе си увеличаване на скоростта на усвояване на инсулина и с това може опасно да понижи нивата на захарта в плазмата на кръвта.

Всички ние, без изключение, с повишаване на температурите започваме да се дехидратираме. При първите признаци на дехидратация, ако течностите не се попълват, нивата на кръвната захар се повишават. За да възстанови този гликемичен дисбаланс, тялото се опитва да се отърве от излишната глюкоза, като уринира повече, което опасно повишава риска от дехидратация. Затова пиенето на достатъчно течности намалява риска от хипогликемия.

Най-добрият вариант е да се пие вода, като се избягват алкохолните и безалкохолни напитки с големи количества захар в състава си, с кофеин или с висока концентрация на натрий. Тези видове напитки повишават риска от дехидратация. 

Какви симптоми има хипогликемията?

Всеки човек реагира различно на хипогликемия, а някои хора може дори да нямат симптоми, което прави ситуацията по-трудна за ранно откриване. Колкото по-ниски са нивата на кръвната захар, различните симптоми могат да бъдат намерени в различни комбинации.

При нетежка хипогликемия първоначалните симптоми обикновено са предупредителни сигнали, които идват от клетките, които са най-чувствителни към липсата на глюкоза. Човек може да почувства:

  • Глад;
  • Раздразнителност;
  • Неспособност за концентрация;
  • Чувство на замаяност или слабост и треперене;
  • Сънливост или объркване;
  • Главоболие;
  • Ускоряване на сърдечния ритъм.
  • Бледа кожа и др.

Съвети при хипогликемия

Ако искате да се насладите на лятото и да намалите риска от хипогликемия:

  • Останете хидратирани;
  • Пазете се от слънцето, стойте на сянка, носете леки и широки дрехи;
  • Ако тренирате, опитайте се да го правите рано сутринта или късно вечерта.

Тези мерки ще Ви помогнат да се насладите на лятото, като същевременно запазите здравето си!

Хипергликемия – какво представлява?

Хипергликемия е медицински термин, използван за обозначаване на високите нива на кръвната захар. Тя се появява, когато тялото не може да произвежда инсулин (диабет тип 1) или когато не реагира правилно на инсулин (диабет тип 2). При хора, които са развили диабет, глюкозата се натрупва в кръвта, причинявайки хипергликемия. Дългосрочните високи нива на захарта в кръвта (захарен диабет) могат да причинят увреждане на очите, бъбреците, нервите и кръвоносните съдове.

Съвети при хипергликемия

  • Идеалният вариант за всеки е да поддържа стабилни нива на глюкоза и да избягва драстични промени за насърчаване на здравето и предотвратяване на заболявания.
  • Изследването за стойностите на захарта в кръвната плазма се прави за диагностициране на нарушения на въглехидратния метаболизъм: преддиабетно състояние, диабет, хипогликемия, наблюдение и лечение на диабет, оценка за диабет при бременност – т.нар. гестационен диабет, и др.
  • През лятото, особено на почивка, сме склонни да обръщаме по-малко внимание на здравето си, тъй като различни фактори като пътуване, хранене далеч от дома или жегата могат да насърчат неправилното хранене и оттам и колебанията в стойностите на нашата кръвна захар. Затова е необходимо да се храним възможно най-здравословно и разнообразно.
  • Препоръчително е да контролираме количествата на храна и ако прекаляваме, да компенсираме с физически упражнения.
  • През лятото от особена важност е да внимаваме с приема на мазнини и да се опитаме да ядем храни с високо съдържание на фибри.
  • Топлината и влажността насърчават дехидратацията, така че пиенето на вода е необходимост, без да чакаме да почувстваме жажда.

Какво е гликемичен индекс и защо е важно да се следи?

Гликемичният индекс на храните измерва как въглехидратите повишават кръвната захар, това зависи от съдържанието на хранителни вещества и тяхното количество фибри. Комбинирането на храни променя техния гликемичен индекс, затова е важно това да се прави по балансиран начин.


Храни, които трябва да се консумират в ограничени количества, защото съдържат висок гликемичен индекс:

  • Бяло брашно и тестени изделия;
  • Бял ориз;
  • Мед;
  • Диня, корнфлейкс и др.

Примерни храни, които могат да помогнат за поддържане на нивата на глюкозата стабилни поради съдържанието на фибри антиоксиданти или други хранителни вещества:

  • Бобови растения: боб, леща, соя и нахут; само с половин чаша бобови растения получавате 1/3 от дневната препоръка за фибри. Опитайте се да включвате бобови растения три пъти седмично в менюто си.
  • Зеленолистни зеленчуци: Придават обем на нискокалоричните ястия, съдържат фибри, желязо и фолиева киселина. Това са: спанак, лапад, коприва, листа от цвекло и др.
  • Цитрусови плодове: консумирайте пресни, за да получите всички фибри и витамин С.
  • Сладък картоф (батат): Това е грудка, подобна на картофите, но има по-нисък гликемичен индекс и също така съдържа фибри. Подходящо е да се консумира на пара, вместо пържен и препоръчителната порция е половин чаша.
  • Пълнозърнести храни: Пълнозърнестият овес и пшеницата съдържат всички хранителни вещества, предлагани от зърното в оригиналната му форма, така че те не повишават драстично нивата на кръвната захар. Установено е, че ферментацията на неразтворимите фибри на тези зърнени храни може да понижи глюкозата не само след консумация, но и при последващи хранения. Тоест, ако ядете пълнозърнести храни за закуска, вероятно ще имате по-добър гликемичен контрол на обяд и вечеря.
  • Маслени семена: бадеми, орехи, шам фъстък и фъстъци, поради съдържанието си на здравословни мазнини, помагат за намаляване на риска от възпаление и следователно помагат за предотвратяване на развитието на диабет тип 2. Не забравяйте да ограничите порцията си до максимум шепа, тъй като това са храни с енергийна плътност.
  • Канела: Включването ѝ в други храни може да помогне за контролиране на кръвната глюкоза.

Контролът на нивата на глюкозата, както за здрави хора, така и за тези с диабет, дава много предимства като: постоянна енергия през деня, тонус и настроение след хранене и предотвратяване на пристъпите на глад.