Алкалната диета е вид диета, която се основава на убеждението, че някои заболявания се развиват от ниско рН в тялото. Следователно, ако алкализираме тялото, тоест повишим pH, ще можем да имаме по-силен и защитен организъм.

Основна цел на алкалната диета е избягването на храни, които оставят „киселинни остатъци“.

Алкалната диета се основава на теорията, че определени храни като месо, млечни продукти, яйца, зърнени храни и преработени храни могат да накарат тялото да произвежда повече киселина. Обратно, други храни, като плодове, зеленчуци и бобови растения, допринасят за производството на алкални странични продукти.

Същност на алкалната диета и как се отразява на цялостното ни здраве?

Поддръжниците на тази диета твърдят, че тя води до оптимизиране на здравето и помага за загубата на излишно тегло чрез намаляване на производството на киселина, въпреки че резултатите вероятно ще бъдат сравними с други диетични планове. Но тази диета набляга на здравословни храни, които могат да бъдат от полза за здравето на Вашите кости и бъбреци.

Като цяло, това е хранителен режим, включва 80% алкализиращи храни и 20% неутрални или леко подкисляващи храни. 

Основни понятия

Водородният показател pH е измерител за киселинността или алкалността на даден воден разтвор. Скалата за pH („силата на водорода“) е мярка за киселинността или алкалността на веществата. Скалата варира от 0 до 14, а 7 се счита за неутрално. Киселинното е под 7, алкалното е над 7.

Тялото има строго контролирани системи за поддържане на тесен прозорец за нивата на pH. Бъбреците поддържат pH на кръвта чрез абсорбиране или отделяне на съединения. Благодарение на тази буферна система киселинното натоварване на Вашата диета няма да промени значително pH на кръвта Ви, но с течение на времето диетата с високо съдържание на киселина може да има последици за здравето.

Колко е нормалното pH в кръвта?

Тялото няма уникално pH. Аргументите, които експертите често използват, за да разбият теорията за алкалната диета, е, че рН не е еднакво в цялото тяло, а по-скоро варира значително между различните органи и течности в тялото, така че всеки да може да изпълнява своята функция.

Някои от предимствата, които алкалната диета ще ви донесе, са:

  • Подобрява спортните постижения, тъй като е много питателна и пречистваща диета;
  • По-леки храносмилания. Диетата се основава на консумацията на зеленчуци и съставки, които имат фибри и храносмилателни ензими, които ще подобрят стомашните процеси;
  • По-голяма енергия. Също така е препоръчителна диета за хора, които искат да имат повече жизненост в ежедневието си. Причината е, че диетата е вдъхновена от увеличаване на консумацията на питателни храни, богати на основни витамини и минерали;
  • Пречистване на организма. Благодарение на диуретичните и богати на фибри храни, този тип диета успява да елиминира натрупаните отпадъци и токсини;
  • Алкалната диета би довела до повишаване на хормона на растежа, което може да подобри много аспекти на сърдечно-съдовото здраве, паметта и познавателните способности;
  • Алкалността може да бъде от допълнителна полза за някои химиотерапевтични средства, които изискват по-високо pH или са по-алкални;
  • Алкалната диета намалява загубата на мускули, както и смекчава други хронични заболявания, като хипертония и инсулт.

Алкална диета и вашите кости - костната плътност е костен минерал в костите ви и е мярка за здравината на костите. Всяко намаляване на костната плътност увеличава риска от остеопороза, т.е. крехки кости, които са податливи на фрактури.

Някои изследвания предполагат, че диетите с високо съдържание на киселини причиняват отстраняване на калция от костите и вероятно намаляване на костната плътност.

Алкалната диета и бъбреците - диетите с високо съдържание на киселини също могат да допринесат за образуването на камъни в бъбреците, както и за повишен риск от бъбречна недостатъчност.

Какво представлява алкалната диета и как се отразява на цялостното Ви здраве?

Механизмът на тялото за поддържане на рН баланс е силно регулиран и също варира в цялото тяло. Например pH на стомаха е кисело, докато кръвта е по-алкална. Имайте предвид, че определени храни ще повлияят на pH по различен начин, ако се комбинират с други храни, което означава, че индивидуалната pH скала на храната може да не е особено подходяща.

Как се провежда алкалната диета?

За да започнете да правите алкалната диета, първото нещо е да познавате храните, които подкиселяват, както и тези, които са алкални. По този начин можете да започнете да планирате Вашата диета и да я подготвите според Вашите вкусове и предпочитания.

Основното при тази диета е, както написахме по-горе, че 80% от Вашата диета е алкална, а останалата част съдържа храни с ниска или неутрална киселинност, които помагат да балансирате рН на тялото. Това разделение може да се направи чрез броя на храненията. По същия начин, за да се направят 5 хранения на ден, 2 могат да бъдат хранения с кисели храни и 3 само с алкални храни.

В допълнение към това, практикуването на физически упражнения се препоръчва за оптимално здравословно състояние и навици за здравословен начин на живот.


Алкалната диета разпределя групите храни на подкисляващи и алкализиращи. Ето обобщение на тези храни, за да можете да започнете да съставяте диетата си.

Въпреки че има вариации между различните хранителни таблици, използвани от защитниците на алкалната диета, в общи линии тя ще се състои от следната класификация:

Алкализиращи храни (80% от диетата): краставица, спанак, соя, броколи, зеле, карфиол, брюкселско зеле, лимон, грейпфрут, авокадо, цвекло, патладжан, целина, чесън, джинджифил, зелен фасул, маруля, лук, репички, домати, артишок, аспержи, моркови, тиквички, картофи, грах, елда, киноа, леща, бадеми, зехтин.

Въпреки че преобладават зеленчуците, консумацията на различни плодове и варива е ограничена.

Неутрални или умерено киселинни храни (ограничени до 20%): нахут, червен боб, пъпеш, нектарини, сливи, диня, кашу, орехи, лешници, ябълка, кайсия, банан, боровинки, грозде, портокал, манго, праскова, ориз и пълнозърнеста паста.

Силно подкиселяващи храни (не се препоръчват): червено месо, пилешко, свинско, яйца, риба, миди, млечни продукти, гъби, шоколад, кафе, чай, алкохол.

Това са само някои от най-често срещаните храни, но всички групи храни могат да бъдат класифицирани въз основа на тези предпоставки. Въпреки това е важно да се консултирате с лекар, преди да направите каквито и да било промени в диетата си. 

Диетичният модел, насърчаван в алкалната диета - с високо съдържание на зеленчуци, плодове и бобови растения и с ниско съдържание на животински протеини и преработени храни, натоварени с натрий, се препоръчва от повечето експерти по хранене, но те предупреждават да не се отива твърде далеч. 

Не забравяйте, че ние сме това, което ядем и следователно трябва да сме много внимателни, когато избираме съставките, които ще бъдат част от нашата диета.