Menu
Menu
Your Cart
This is the Header Notice module, use it for quick important messages such as promotions or cookie notices.

Витамин Е

Витамин Е е антиоксидант, което означава, че не позволява на свободните радикали да увреждат клетките Ви. Това са силно реактивни молекули, произведени от химични реакции в тялото. Те могат да идват и от външни източници като цигарен дим и замърсяване на въздуха. Когато свободните радикали увреждат клетките, могат да се развият състояния като деменция и болестта на Алцхаймер.

Макулната дисфункция е генетично очно заболяване и в тежки случаи може да доведе до загуба на зрението. Състоянието възниква, когато областта на макулата - област с овална форма в центъра на окото е повредена от свободните радикали. Важно е да се отбележи, че добавките с витамин Е са най-подходящи за предотвратяване на прогресирането на заболяването при тези, които страдат от това генетично заболяване. 

Добавките с витамин Е помагат за поддържане на силата и жизнеността на Т-клетъчните мембрани, помага на тези клетки да се размножават правилно и да комуникират с други имунни процеси. Т-клетките намаляват с възрастта, така че поддържането на оптимален прием на този витамин е важно за поддържане на добре функционираща имунна система.

Витамин Е от онлайн дрогерия Атлас играе жизненоважна роля в производството на червени кръвни клетки, като ги предпазва от оксидативно увреждане. Наред с витамин К, той също помага за разширяване на кръвоносните съдове, което намалява възможността от образуване на кръвни съсиреци.

Добавките с витамин Е на топ цени от Atlas.bg помагат за намаляване на предменструалните симптоми (ПМС) като тревожност, депресия, спазми и дори глад. Въпреки че витамин Е не може сам да предотврати слънчево изгаряне, той може да се използва заедно със слънцезащитен крем за допълнителна UV защита.

За защита срещу фотостареене на кожата и слънчеви изгаряния, дължащи се на излагане на слънце, се препоръчва да използвате слънцезащитен крем ежедневно, съдържащ витамин Е.

Проучванията показват, че определени изомери на витамин Е служат като защитен антиоксидант, който се бори с окисляването на холестерола. Това е така, защото витамин Е може да предпази от увреждане от свободните радикали тялото, което води до окисляване на холестерола.

Изомерите на токотриенола на витамин Е имат три двойни връзки, които влияят положително на сърдечно-съдовото здраве поради способността им да намаляват активността на ензим, който контролира производството/синтеза на холестерол (наречен HMG-CoA редуктаза). Изомерите на токотриенол могат също да предотвратят клетъчната адхезия и следователно да забавят прогресията на атеросклерозата, или втвърдяване/удебеляване на артериите.

Добавките с витамин Е играят решаваща роля в балансирането на Вашата ендокринна и нервната система, като естествено работят за балансиране на хормоните.

Симптомите на хормонален дисбаланс могат да включват ПМС, наддаване на тегло, алергии, инфекции на пикочните пътища, промени в кожата, тревожност и умора. Като поддържате баланса на хормоните си, ще Ви е по-лесно да поддържате здравословно тегло, редовен менструален цикъл и да се чувствате по-енергични.

Изследванията показват, че противовъзпалителната активност на токотриенолите може да допринесе за тяхната защита срещу болестта на Алцхаймер и други форми на когнитивен спад. Витамин Е, приеман с витамин С, може също да намали риска от развитие на някои форми на деменция.

Някои проучвания (макар и не всички) показват, че витамин Е може да забави влошаването на загубата на паметта и функционалния спад при хора с умерено тежка болест на Алцхаймер или други невродегенеративни разстройства.

Добавките с витамин Е понякога се използва за намаляване на вредните ефекти от медицински лечения, като радиация и диализа за лечение на рак. Използва се и за намаляване на нежеланите странични ефекти на лекарства, които могат да причинят косопад или увреждане на белите дробове.

Витамин Е може да се използва за подобряване на Вашата физическа издръжливост. Може да увеличи Вашата енергия, да намали нивото на оксидативен стрес върху мускулите Ви след тренировка и да подобри мускулната Ви сила.

Няма продукти в тази категория.