Menu
Menu
Your Cart
This is the Header Notice module, use it for quick important messages such as promotions or cookie notices.

Суроватъчни протеини

Суроватъчните протеини са едни от най-популярните заради това, че се абсорбират бързо и се усвояват много добре. Този вид протеин е подходящ избор за всички спортисти, които искат да изгорят мазнините и да изградят по-големи и силни мускули. Поради спецификата на състава му, човешкото тяло може да го използва веднага за възстановяване и мускулен растеж след тренировка.

Суроватката е един от основните естествени протеини, открити в млякото. Тя обикновено се превръща в прах, след като се отдели от останалото мляко по време на процеса на производство на сирене. Суроватката съдържа голямо количество аминокиселини, градивните елементи на протеина. Тъй като тя идва от животински източник, съдържа всичките девет основни аминокиселини. 

Суроватката също има тенденция да се смесва добре с течности, което са няколко причини, поради които е предпочитана от много хора, които искат да увеличат приема на протеини. 

Добавките със суроватъчен протеин от Atlas.bg често се консумират чрез добавяне към смутита, течности и други.

Суроватъчният протеин на прах се прави от мляко, така че съдържа лактоза, но не в значително количество. За сравнение, суроватката съдържа много по-малко лактоза от други млечни храни като прясно мляко, кисело мляко, извара и сладолед. Хората с непоносимост към лактоза, често срещан храносмилателен проблем, могат или не могат да имат проблеми с храносмилането на суроватъчен протеин. 

И в зависимост от това как са били филтрирани, някои суроватъчни протеини на прах съдържат малко лактоза, докато други нямат. За хора, които нямат храносмилателния ензим лактаза (който разгражда лактозата) или които имат чувствителност към лактозата, суроватъчен протеин изолат често е най-добрият избор на суроватка.

 За хора, които са силно чувствителни към лактоза, и вегани или вегетарианци, които търсят 100% нелактозен протеинов прах.

Суроватъчният протеин преминава през различни процеси, за да се получи един от трите основни вида:

  • Концентрат: продуктите с концентрат на суроватъчен протеин се различават значително по съдържание на протеини, лактоза и мазнини. Концентратът на суроватъчен протеин се съдържа в много протеинови напитки, барове и хранителни продукти. Използва се и в млека за кърмачета.
  • Изолат: този тип е с постоянно високо съдържание на протеини и ниско съдържание на мазнини или лактоза. Може да го видите посочен на етикетите на протеинови добавки като барове и напитки. Суроватъчният протеин изолат може да бъде подходящ избор за хора с непоносимост към лактоза - но не опитвайте, ако имате алергия към мляко.
  • Хидролизат: известен още като хидролизиран суроватъчен протеин, суроватъчният хидролизат е най-лесният за смилане. Той е нежен за храносмилането, защото неговите дълги протеинови вериги, наречени пептиди, са предварително разбити на по-къси. Специализираните храни за кърмачета често използват хидролизиран суроватъчен протеин. Може да го видите и в медицински добавки за хранителни дефицити.

Аминокиселини и суроватъчен протеин

Суроватъчният протеин е пълен протеин, съдържащ всичките девет основни аминокиселини. Аминокиселините са важни за много функции в тялото, от изграждането на мускули до създаването на нови имунни клетки.

Вашето тяло произвежда много аминокиселини самостоятелно, но не и незаменими такива. Трябва да си набавяте незаменими аминокиселини чрез диетата си и консумацията на суроватъчен протеин е един от начините да направите това.

Но не отхвърляйте „непълните“ протеини. Повечето растителни протеини, като бобови растения и ядки, не съдържат всички основни аминокиселини. Но те имат много ползи за здравето. Когато ядете различни непълни протеини, Вие получавате повече от достатъчно незаменими аминокиселини, за да задоволите нуждите на тялото си.

Ползи от суроватъчния протеин

Суроватъчният протеин под формата на добавка от онлйан дригерия Атлас може да бъде полезен за:

  • Изграждане на мускули: мускулите обичат протеини, особено пълноценни протеини като суроватка. Суроватъчният протеин съдържа аминокиселини с разклонена верига, специфичен тип аминокиселина, която помага при изграждането на мускулите.
  • Заздравяване на рани: аминокиселините в суроватъчния протеин помагат за възстановяване на кожата и тъканите от рани или операции.
  • Наддаване на тегло и хранителен тласък: хората, които трябва да наддават на тегло, могат да се възползват от суроватъчен протеин. Също така е полезно, ако човек има дългосрочно заболяване и се нуждае от допълнително хранене.

Няма продукти в тази категория.