Menu
Menu
Your Cart
This is the Header Notice module, use it for quick important messages such as promotions or cookie notices.

Многокомпонентни протеини

Протеините са незаменима част и са така важни за Вашето здраве. Те са крайъгълният камък на телесните клетки и мускулните влакна и играят важна роля при възстановяването и регенерацията на клетките, мускулите, вътрешните органи и тъканите. Но което е много важно, те също така подпомагат процесите на мускулен растеж.

В онлайн дрогерия Атлас може да намерите разнообразие от протеини, които наистина помагат да постигнете желаните резулатати, и то на достъпни цени. Не се колебайте, а закупете точно това, от което се нуждаете.

Тялото само може да произвежда протеини, но само ако има достатъчно аминокиселини, за да го направи. Но тялото Ви не може да създаде аминокиселините само и затова трябва да си ги набавяте чрез диетата си. За спортистите това е напълно невъзможно и затова те обикновено избират добавки под формата на протеинови хранителни добавки.

Протеиновите хранителни добавки на Atlas.bg предлагат значително високо количество протеин, с възможно най-ниска концентрация на мазнини и въглехидрати. На пазара обаче има много видове протеини и може да е трудно да изберете най-добрия. 

Какво е многокомпонентен протеин?

Многокомпонентният протеин, както подсказва името му, е хранителна добавка, която се състои от няколко различни източника на протеин в различни проценти. Ето защо този вид протеин е известен още като универсален протеин. Най-голямото му предимство е, че съчетава положителното действие на всички източници на протеин в един продукт. 

Ползите от многокомпонентния протеин

Многокомпонентният протеин обикновено съдържа протеини с висока биологична стойност, както и с широка гама от аминокиселини. Има положителен ефект върху костите, подпомага растежа на мускулите и поддържа мускулатурата. 

Предимсмтвата на многокомпонентния протеин включват добра абсорбируемост и обикновено достъпна цена. Трябва да сте наясно, че той може да бъде по-труден за храносмилане, тъй като всички негови компоненти имат различно време на разграждане и усвояване. Повечето от неговите ефекти зависят от състава на комбинираните протеинови източници. Ето защо, когато избирате многокомпонентен протеин, е важно да проверите представянето на отделните елементи, от които произтичат положителните ефекти на многокомпонентния протеин.

Както бе споменато по-горе, многокомпонентните протеини се състоят от няколко вида протеини. Това е комбинация от суроватъчен, казеин, яйчен, говежди или други протеини. Нека си представим някои от най-често срещаните компоненти на един универсален протеин.

Суроватката и казеинът са два вида протеини, които идват от мляко. Добавянето на утаител отделя казеиновия компонент, който съставлява 80%, и 20% суроватка, който е водоразтворима част от млякото и се е считал за отпадъчен материал в продължение на много години. Както суроватката, така и казеинът са отлични източници на протеин. Те обаче имат различни характеристики и се обработват по различен начин от производителите.

Суроватъчният протеин се състои от аминокиселини, които тялото използва за растеж и регенерация на мускулните тъкани. Суроватъчният протеин също е богат на BCAA аминокиселини, особено левцин, който стимулира протеиновия синтез в скелетните мускули. Освен това суроватъчният протеин е отличен и комплексен източник на всичките 9 основни аминокиселини.

Казеинът, както бе споменато по-горе, е протеин, получен от мляко. Въпреки това, в сравнение със суроватъчния протеин, казеинът съдържа по-малко BCAA и повече аминокиселини, като хистидин, метионин и фенилаланин. В състава му може да откриете и няколко биоактивни пептида, които подпомагат имунитета и храносмилателната система, а също така имат положителен ефект върху понижаването на кръвното налягане. Казеинът е богат на минерали като желязо и калций, които влияят върху растежа на силата и силните и здрави кости.

Соевият протеин е един от растителните протеини и обикновено се предпочита от вегани, които не приемат млечен протеин. Соевият протеин обаче е също толкова ефективен, колкото протеините от животински източници. Соята е единственият източник на растителна основа, който съдържа всички основни аминокиселини, както и BCAA. В същото време соевият протеин е пълен с глутамин, който ускорява мускулната регенерация, както и аргинин, който помага за разширяване на кръвоносните съдове, така че храната да може да попадне директно в мускулите.

Няма продукти в тази категория.