Menu
Menu
Your Cart
This is the Header Notice module, use it for quick important messages such as promotions or cookie notices.

Витамини за бременни

По време на бременност нуждите от прием на витамини и минерали нарастват значително. Когато сте бременна, задължително условие е да приемате витамини, за да поддържате своето собствено здраве и здравето, растежа и развитието на Вашето бебе.

Кои витамини са важни по време на бременност?

Фолиева киселина

Важно е да приемате добавки с фолиева киселина всеки ден, преди да забременеете и до 12-та седмица от бременността Ви. Добавките с фолиева киселина помагат за предотвратяване на вродени дефекти, известни като дефекти на невралната тръба, включително спина бифида.

Ако не сте приемали фолиева киселина, преди да забременеете, трябва да започнете веднага след като разберете, че сте бременна. Трудно е да се получи количеството фолиева киселина, препоръчано за здравословна бременност, само от храната, поради което е важно да се приема добавка с фолиева киселина.

Витамин Д

Приемът на витамин D всеки ден е също важен по време на Вашата бременност и трябва да обмислите приема на добавка, съдържаща достатъчно количество между септември и март. Витамин D регулира количеството калций и фосфат в тялото, които са необходими за поддържане на костите, зъбите и мускулите здрави. Телата Ви произвеждат витамин D, когато кожата Ви е изложена на лятна слънчева светлина (от края на март/началото на април до края на септември).

Не е известно точно колко време е необходимо да прекарвате на слънце, за да се произвежда достатъчно витамин D, което да отговори на нуждите на тялото Ви. Ако прекарвате дълги часове на слънчева светлина, е важно да защитите кожата си със слънцезащитен крем, преди да започнете да се зачервявате или изгаряте.

Витамин D също се съдържа в някои храни, включително:

  • мазна риба (като сьомга, скумрия, херинга и сардини);
  • яйца;
  • червено месо.

Тъй като витамин D се намира само в малък брой храни, независимо дали е естествено, или изкуствено добавен, е възможно организмът Ви да започне да страда от дефицит на този така важен витамин. На Atlas.bg съществува разнообразие от добавки с витамин Д на добри и изгодни цени. Не приемайте повече от 100 микрограма (4000 IU) витамин D на ден, тъй като може да бъде вредно.

Холин

Холинът играе жизненоважна роля в развитието на мозъка на бебето и помага за предотвратяване на аномалии на мозъка и гръбначния стълб. Настоящата препоръчителна дневна доза холин по време на бременност (450 mg на ден доверен източник) се смята за недостатъчна и че приемът, по-близък до 930 мг на ден е оптимален вместо това.

Имайте предвид, че пренаталните витамини често не съдържат холин. Вашият лекар може да препоръча отделна добавка с холин.

Кои минерали са важни по време на бременност и защо са включени в добавките за бременни?

Минерали като калций, желязо, фосфор, селен, хром, мед, флуорид, йод, магнезий, манган, молибден, калий, натрий, цинк са много важни по време на бременност. Всеки един от тях играе важна роля в ембрионалния и фетален растеж и развитие.

Например калцият е необходим на тялото, за да поддържа здрави кости и да изпълнява много важни функции както за майката, така и за плода. Калцият поддържа мускулно-скелетната система на майката, за да предотврати загубата на костна плътност, и е необходим за нервната и кръвоносната система. Освен това помага на плода да изгради здрави кости, зъби, нерви, мускули, както и да развие здраво сърце, ритъм и способности за съсирване на кръвта.

Хромът пък помага на майките, като им дава енергия, като стимулира тялото да разгражда и съхранява мазнини, протеини и въглехидрати. Той също така работи заедно с хормона инсулин, за да поддържа нормално ниво на глюкоза в тялото Ви. Това е особено важно, ако сте диабетик или ако сте диагностицирани с гестационен диабет по време на бременност.

Марка: Doctor's Best
Какво представлява High Absorption Iron?Желязото е жизненоважен минерал. При липса на този основен минерал се нарушава синтезът на хемоглобин, който съдържа до 70% от желязото в организма. Не е изненадващо, че нормалното съдържание на желязо е важно за всички хора, особено за жените, тъй като те..
35.49лв.
Купи
Марка: VITABIOTICS
Какво представлява Feroglobin?Фероглобин Б12 капсули притежава невероятен вкус. Този продукт се слави със съдържанието си на желязо, което е толкова нежно и щадящо стомаха Ви. Фероглобин Б12 капсули е подходящ за тези от Вас, които страдат от анемия, бременни или кърмещи жени, спортис..
25.50лв.
Купи
Марка: VITABIOTICS
Какво представлява Feroglobin Liquid?Фероглобин Б12 сироп притежава невероятен вкус. Този продукт се слави със съдържанието си на желязо, което е толкова нежно и щадящо стомаха Ви. Фероглобин Б12 сироп е подходящ за тези от Вас, които страдат от анемия, бременни или кърмещи жени, спортисти, дец..
30.00лв.
Купи
Марка: VITABIOTICS
Какво представлява Feroglobin Fizz?Фероглобин Физ притежава невероятен вкус. Този продукт се слави със съдържанието си на желязо, което е толкова нежно и щадящо стомаха Ви. Фероглобин Физ е подходящ за тези от Вас, които страдат от анемия, бременни или кърмещи жени, спортисти, деца над 3 г..
22.50лв.
Купи
Показани 1 от 4 | 4 (1 Страници)