Menu
Menu
Your Cart
This is the Header Notice module, use it for quick important messages such as promotions or cookie notices.

Витамин D

Витамин D е мастноразтворим витамин, който тялото произвежда, когато кожата е изложена на слънчева светлина. Той присъства в малък брой храни, включително обогатени продукти. Когато витамин D влезе в тялото, той не е в активна форма. За да го използва, тялото трябва да го преобразува в активна форма, наречена 25-хидрокси витамин D. 

Витамин D има много важни функции, включително:

  • поддържане на здравето на костите, като позволява усвояването на калций;
  • насърчаване на мускулното здраве;
  • модулиране на имунната система;
  • подпомагане на клетъчния растеж;
  • намаляване на възпалението, което помага за предотвратяване на заболявания като ревматоиден артрит и псориазис;
  • регулиране на кръвното налягане и поддържане на сърдечно-съдовото здраве.

Витамин Д заема специално място сред хранителните вещества и медикаменти. Организмът може директно да синтезира витамин Д. Под действието на ултравиолетовите лъчи телата Ви произвеждат холекалциферол (витамин Д3), който след преминаване през черния дроб и бъбреците достига своята активна форма - калцитриол. Той може да се натрупва в мазнините и черния дроб, където стои като резерв.

Витамин D е едновременно хранително вещество, което приемате, и хормон, който тялото Ви произвежда. Това е мастноразтворим витамин, за който отдавна е известно, че помага на тялото да абсорбира и задържа калций и фосфор. Също така лабораторни изследвания показват, че добавките с  витамин D намаляват растежа на раковите клетки, помагат за контролиране на инфекциите и намалява възпалението. 

Малко храни съдържат естествено витамин D. За повечето хора най-добрият начин да си набавят достатъчно витамин D е да приемат добавки, защото понякога е много сложно да съобразявате диетата си с приема на правилните и полезни храни.

Добавките с витамин D в онлайн дрогерия Атлас се предлагат в две форми: витамин D2 („ергокалциферол“ или пре-витамин D) и витамин D3 („холекалциферол“). И двете са естествено срещащи се форми, които се произвеждат в присъствието на ултравиолетовите B (UVB) лъчи на слънцето, откъдето идва и прякорът му „слънчевият витамин“, но D2 се произвежда в растения и гъби, а D3 в животни, включително хора.

Производството на витамин D в кожата е основният естествен източник на витамин D, но много хора имат недостатъчни нива, защото живеят на места, където слънчевата светлина е ограничена през зимата, или защото имат лимитирано излагане на слънце поради това, че са вътре през голяма част от времето.

Освен това хората с по-тъмна кожа са склонни да имат по-ниски нива на витамин D в кръвта, тъй като пигментът меланин действа като сянка, намалявайки производството на витамин D (и също така намалявайки вредното въздействие на слънчевата светлина върху кожата, включително рак на кожата).

Ролята на добавките с витамин D в превенцията на заболяванията е популярна област на изследване. Проучвания виждат силна връзка с по-ниските нива на определени заболявания в популациите, които живеят в по-слънчев климат или имат по-високи серумни нива на витамин D, клиничните изпитвания, които дават на хората добавки с витамин D, за да повлияят на определено заболяване, са убедителни. 

Няколко проучвания свързват ниските нива на витамин D в кръвта с повишен риск от фрактури при възрастни хора. Някои проучвания показват, че добавянето на витамин D в определени количества може да предотврати подобни фрактури.

Витамин D намалява шансовете за поява на някои видове рак, като на дебелото черво, гърдата и простатата. Стойностите са още по-добри, когато се съчетаят с калций. В едно клинично проучване рискът за афро-американците е намалял с 23%, когато са приемали добавки с витамин D.

Добавките с витамин D забавят загубата на костна маса. Освен това помагат за предпазване от остеопороза и намаляват риска от счупване на кости. Лекарите използват витамин D за лечение на остеомалация. Това е състояние, което причинява меки кости, загуба на костна маса и болка в костите.

Витамин Д се препоръчват за деца през зимните месеци с цел изграждане на по-силна имунна система. През зимните месеци излагането на слънчева светлина е почти невъзможн. Ето защо е добре да потърсите решение с добавки, предлагащи и доставящи на организма Ви витамин Д, на достъпни цени от Atlas.bg.

Какво представлява Potassium Calcium Magnesium Zinc + Vitamin D3?Предтавяли ли сте си, че в един продукт могат да бъдат намерени цели четири така полезни за здравето Ви витамина минерала? Калций, Магнезий, Цинк и Витамин Д3 90 таблетки на невероятна цена от онлайн дрогерия Атлас е мощна комбина..
22.00лв.
Купи
Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)