Menu
Menu
Your Cart
This is the Header Notice module, use it for quick important messages such as promotions or cookie notices.

Витамин А

Витамин А е името на група мастноразтворими ретиноиди, основно ретинол и ретинилови естери. Той участва в имунната функция, клетъчната комуникация, растежа и развитието в мъжката и женската репродукция. Добавките с витамин А подпомагат растежа и диференциацията на клетките, като играят критична роля за нормалното формиране и поддържане на сърцето, белите дробове, очите и други органи. 

Те също са важни за зрението като основен компонент на родопсина, светлочувствителнияt протеин в ретината, който реагира на светлината, навлизаща в окото, и тъй като поддържа нормалната диференциация и функциониране на конюнктивалните мембрани и роговицата.

Витамин А е мастноразтворим витамин, който изпълнява няколко важни функции в тялото. Той помага на клетките да се възпроизвеждат нормално, процес, наречен клетъчна диференциация. Добавките с витамин А, които можете да намерите на изгодни цени от онлайн дрогерия Атлас, са от съществено значение за доброто зрение. Първият признак за дефицит на витамин А често е лошото зрение през нощта.

Натуралните продукти с витамин А също поддържат кожата и лигавиците, които покриват носа, синусите и устата. Той също така играе роля в:

  • функция на имунната система;
  • растежа;
  • образуване на костите;
  • възпроизвеждане;
  • заздравяване на рани.

В развития свят рядко се среща сериозен дефицит на витамин А, като симптомите включват:

  • сухота в очите;
  • нощна слепота;
  • диария;
  • кожни проблеми.

Витамин А е от съществено значение за доброто здраве, но той може да бъде токсичен във високи дози. Никога не приемайте повече от препоръчителната дневна доза, без първо да говорите с Вашия лекар.

Кремовете и добавките, съдържащи ретиноиди, синтетична форма на витамин А, се използват за изчистване на тежко акне и псориазис. Те също така показват обещание за предотвратяване на кожни заболявания, брадавици и преждевременно стареене от слънцето. Последните проучвания показват, че локалните форми и добавки, съдържащи витамина, заедно с антиоксидантите, могат да помогнат за намаляване на появата на фини линии и бръчки. 

Получаването на достатъчно витамин А е от съществено значение за доброто зрение. Изследванията показват, че хората, които приемат повече храни с витамин А, са по-малко склонни да развият свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD). В допълнение, голямо проучване на населението установява, че хората, които получават високи нива на витамин А под формата на добавка, не развиват катаракта.

Добавките с витамин А забавят увреждането от ретинит пигментоза, наследствено заболяване, което причинява лошо нощно виждане. 

За деца, които страдат от дефицит на витамин А, добавките могат да намалят тежестта и усложненията на морбили. Децата с дефицит на витамин А са по-склонни да развият инфекции, включително морбили. В райони на света, където дефицитът на витамин А е широко разпространен или където най-малко % от хората с морбили умират, Световната здравна организация (СЗО) препоръчва даването на добавки с витамин А на деца, които имат морбили

Хората с IBD, или улцерозен колит, или болест на Crohn, изпитват трудности при усвояването на всички хранителни вещества, от които тялото им се нуждае. Лекарите често препоръчват на хората с IBD да приемат мултивитамини, които включват витамин А.

Витамин А е от съществено значение за растежа на Вашите клетки, което от своя страна помага на косата Ви да расте. Вашите кожни жлези също се възползват от витамин А, като го използват за производството на себум. Себумът (естествена мазнина) поддържа скалпа Ви овлажнен и поддържа косата здрава. Препоръчителната дневна доза (RDA) витамин А е 700 микрограма за жени и 900 микрограма за мъже.

Няма продукти в тази категория.