Menu
Menu
Your Cart
This is the Header Notice module, use it for quick important messages such as promotions or cookie notices.

Тинктури и еликсири

Тинктурите се докосват до дългогодишната практика на традиционната билкова медицина, използвайки добре познати лечебни растения и извличайки мощната форма на техните ползи за здравето Ви.

Някои от най-признатите и доверени билкови тинктури включват:

  • Цвят от лайка, която помага при безпокойство, заздравяване на рани и намаляване на възпалението;
  • Корен от чесън - ефективно естествено средство за намаляване на „общия холестерол и LDL (лошия) холестерол“;
  • Корен от джинджифил при гадене и прилошаване;
  • Корен от женшен благопериятства за психологическите и имунни ефекти;
  • Цвят от жълт кантарион при депресия;
  • Корен от валериана - за подобряване на качеството на съня. 

Тинктурите съдържат специфични съотношения на вода, алкохол и разтворен растителен материал. Съотношенията са различни според използваното растение и това, което искате да извлечете от него. Алкохолът действа по два начина - като консервант и като разтворител, който извлича съединения от растението, наречени „съставни части“.

Водата в тинктурата също извлича растителни съединения, но се използва главно за балансиране на количеството включен алкохол. Някои части от растението се нуждаят от голямо количество алкохол (70-90%), за да извлекат съединенията си, като смоли - прополис и смирна, а някои се нуждаят от много по-малко, като полизахаридите в корена на бяла ружа.

Смята се, че първата употреба на алкохол за извличане и консервиране на лекарства е била от персийски и арабски лекари и алхимици и вероятно дължим широкото използване на тинктури и елексири на аптекарите от късното средновековие. 

Съществуват и книги с рецепти, където тинктурите се правят чрез варене на шепи билки в бъчви с вино и инструкции за прием. На големия пазар съществува разнообразие от тинктури и елексири. В онлайн дрогерия Атлас те са с доказано качество и ефект и на добри цени

В онлайн дрогерия Атлас може да намерите разнообразие от тинктури, които ще Ви помогнат при справянето с различни проблеми. Много от тях също служат за подсилване на имунната Ви система, грижейки се за доброто Ви здраве и благополучие.

Що се отнася до еликсирите – тук нещата са малко по-сложни. Кратката дефиниция е, че еликсирите са „бистра течност със сладък вкус, използвана за медицински цели, която се приема през устата и е предназначена за лечение на някакво заболяване“. Еликсирите притежават поне една активна съставка, която се добавя към водно-алкохолен разтвор.

Защо еликсирите се смесват с алкохол? Оказва се, че алкохолът е невероятно важна съставка, която се използва за солюбилизиране (направяне на нещо по-разтворимо) на активните съставки, спиране или бавна кристализация на захарта, консервиране и осигурява по-добър, по-силен вкус и аромат. 

Тинктурите имат много по-дълъг срок на годност от пресните или сушени билки. Тe могат да издържат повече от 5 години. Тинктурите са отличен начин за запазване на лечебните свойства и ползите за здравето от сушени и пресни билки. Елексири и тинктури можете да откриете на супер изгодна цена на Atlas.bg.

Някои билки са много горчиви или с лош вкус. Това например са билки като хрътка, тинтява и трън. Те са много горчиви и мнозина ги намират за неприятни за пиене като чай. Тинктурите могат да се разреждат във вода, чай или сок, за да облекчат лошия вкус. Чрез тях можете по лесен и бърз начин да се насладите на всички вълшебни свойства на билките.

Тъй като тинктурите съдържат концентрирани растителни екстракти, те се използват като удобни средства за доставяне на правилните хранителни вещества до мястото, където са необходими в тялото.

Тинктурите се предписват за широк спектър от проблеми, включително лошо храносмилане, стрес, ПМС, болка и безсъние. Ползите могат да се видят в същия ден, но по-силните ефекти обикновено започват в рамките на една до две седмици.

Тинктурите и елексирите могат също да се използват директно върху кожата и да се смесват в кремове за редица проблеми като болка, натъртвания, паякообразни вени, разширени вени и други кожни заболявания като екзема и гъбични или бактериални инфекции

Няма продукти в тази категория.