Menu
Menu
Your Cart
This is the Header Notice module, use it for quick important messages such as promotions or cookie notices.

Креатин

Креатинът е ендогенно аминокиселинно производно от гръбначни животни и срещащо се предимно в мускулните клетки, според Националния институт по здравеопазване.

По принцип това е киселина, която тялото Ви може да произведе чрез бъбреците и черния дроб, след като приемате протеин. Животинските протеини, особено червеното месо и рибата, съдържат естествено креатин. Но имайте предвид, че ще трябва да приемате почти нечовешки количества от тях всеки ден, за да достигнете нивото, налично в повечето креатинови добавки.

Известно е, че професионалните и аматьорските спортисти на всички нива приемат добавки с креатин, за да подпомогнат рутинните си тренировки и да подобрят възстановяването от тренировка.

Креатинът създава „бърз изблик“ на енергия и увеличава силата, което подобрява представянето и има малък ефект върху аеробната издръжливост. Повечето хора, които използват добавки с креатин, са мъже спортисти и се занимават предимно със силови спортове, като футбол, борба, хокей и бодибилдинг.

Подходящи креатинови добавки, съобразени с всеки вкус, може да намерите на много изгодни цени в онлайн дрогерия Атлас.

Вашите мускули преобразуват креатина в креатин фосфат, който след това се генерира в аденозин трифосфат (ATC), който всъщност тялото Ви използва, за да издържа физически на големи натоварвания и физически упражнения.

Производителите на хранителни добавки правят приема на креатин изключително креативен. За да сте силни и здрави, всичко, което трябва да направите, е да приемате необходимите добавки с креатин под формата на прах, течност или таблетки от Atlas.bg.

Добавянето на креатин трябва да се счита за допълнение към приема на протеин, а не като заместител. Това е така, защото креатинът и протеинът работят по различни начини. Накратко, креатинът води до сдобиване с повече сила по време на тренировка, докато протеинът - до по-бързо възстановяване на мускулите след тренировка.

Креатинът повишава способността на тялото да произвежда енергия бързо. Той съществува естествено в тялото Ви и помага за захранването на мускулите. Много хора предпочитат да го приемат под формата на добавка, за да подобрят представянето си във фитнеса.

Доказано е, че добавките с креатин възстановяват и се грижат за добрата мускулна сила.

Креатинът подобрява силата на горната част на тялото и тази на долната част на тялото както при по-млади, така и при по-възрастни хора. Доказано е също, че той подобрява представянето на спортистите при гребане, футбол и скокове на височина.

Имайте впредвид, че креатинът има различен ефект върху всеки индивид. Някои хора са предразположени генетично и организмът им не може да реагира с пълна сила и да се възползва максимално на всичко положително, което му предлагат приемът на добавките с креатин.

Резултатите от приема на креатин се забелязват след седмица. Ако успявате да издържате повече физически, без умора – добавките с креатин работят за Вас. Диетата също е важна. Тя трябва да е здравословна, богата на въглехидрати и протеини, за да се забележи ефект и от приема на креатин.

Какви са потенциалните ползи от приема на добавки с креатин?

Изследванията показват, че приемането на добавки с креатин може:

  • Да подобри изпълнението на Вашите упражнения.
  • Да помогне за възстановяването Ви след интензивни упражнения.
  • Да предотврати и/или намали тежестта на нараняването.
  • Да помогне на спортистите да понасят тежки тренировъчни натоварвания.
  • Да увеличи мускулната Ви маса без мазнини по време на тренировка.

Тъй като вегетарианците имат по-малко интрамускулно съхранение на креатин, те могат да видят по-големи ползи от приема на добавките. Въпреки това при тях може да отнеме повече време за изграждане на по-голяма мускулна маса.

Интересен факт: Проучванията отбелязват, че приемането на добавки с креатин може да помогне при невро-дегенеративни заболявания (като мускулна дистрофия, болест на Паркинсон и Хънтингтън), диабет, остеоартрит, фибромиалгия, нарушения на метаболизма или транспорта на креатин, стареене, здраве на мозъка и сърдечна исхемия.

Няма продукти в тази категория.