Храносмилателна система
Стомашният дискомфорт е често срещано понятие. Храносмилателните проблеми могат да бъдат различни. Симптомите на храносмилателно неразположение са наистина неприятни. На Atlas.bg съществуват различия от добавки, които ще се погрижат за Вашия стомашен комфорт и щастие.
Тук ще изброим някои видове естествени добавки, които наистина помагат:
Пробиотици
Когато става дума за най-добрите добавки за храносмилане (при поява на подуване на корема, газове и запек), пробиотиците винаги са на първо място в списъка като най-подходящите и сигурни хранителни вещества.
Чревният микробиом е тясно свързан със здравето на храносмилането. Чревните бактерии помагат за разграждането на определени въглехидрати, като нишесте и фибри, които не можете да усвоите напълно. Чрез този процес, наречен ферментация, чревните бактерии произвеждат странични продукти, наречени късоверижни мастни киселини (или SCFA), за които е доказано, че подпомагат поддържането на здравето на храносмилането.
Друг страничен продукт от този процес на ферментация е газът, който е нормален и фин в умерени количества, но някои щамове бактерии произвеждат повече газ от други. Когато тези газови бактерии са повече от добрите бактерии в червата, може да се натрупа съдържание на твърде много газ, което да допренесе за появата на дискомфирт и подуване на корема.
Точно тук се намесват пробиотиците, които можете да намерите в онлайн дрогерия Атлас на топ цени. Това са добри бактерии, които можете да приемате под формата на добавка, за да помогнете за задържането на лошите бактерии. Всеки щам бактерии е уникален и изпълнява различни задачи в червата, така че е много важно да изберете подходящата и качествена добавка, която със сигурност ще Ви помогне.
Например щамове от комбинациите род-вид Lactobacillus casei и Bifidobacterium lactis могат да помогнат за поддържане на редовността на изхожданията, докато Lactobacillus acidophilus облекчава подуването на корема. И когато комбинирате определени щамове пробиотици с допълващи се функции, крайният положителен ефект ще е още по-голям.
Ето защо най-добрият избор обикновено е широкоспектърна пробиотична добавка, която комбинира няколко различни целеви вида. Въпреки че пробиотиците обикновено се считат за безопасни, консултирайте се с Вашия лекар, ако имате някакви специфични здравословни проблеми или съображения, особено свързани с червата или имунната система.
Пребиотици
Друг вариант за поддържане на чревния микробиом са пребиотиците. Това са специфични видове фибри, които хранят добрите бактерии, живеещи в червата Ви, така, че да могат да растат и да се размножават сами. Въпреки че може да отнеме малко повече време, за да поддържате добрите си бактерии по този начин, с течение на времето пребиотичните добавки могат да доведат до същите ползи за червата като пробиотичните добавки.
Глутамин
Глутаминът е най-разпространената аминокиселина в човешкото тяло. Въпреки че се използва навсякъде в тялото Ви, 30% от него се намират в червата.
Една от най-важните задачи на глутамина е да поддържа целостта на клетките, покриващи тънките черва. Той се грижи чревните връзки да бъдат здрави и стегнати, така че големи, несмлени частици да не могат да преминат от тънките черва към кръвта. Това помага за поддържане движението на червата, коремния комфорт и дори до необходимите енергийни нива.
Глутаминът е толкова важен, че проучване нарича аминокиселината „най-важното хранително вещество“ за поддържане на здравето на стегнатите връзки на червата.
Хлъзгав бряст
Екстрактът от хлъзгав бряст, който се прави от кората на дървото хлъзгав бряст, е ботаническа добавка. Въпреки че няма много изследвания върху това биоактивно растение, има някои доказателства, че хлъзгавият бряст помага за поддържането на нормална възпалителна реакция и успокоява храносмилателния тракт.
В едно проучване изследователите дават на хората добавка, съдържаща хлъзгав бряст. След приема ѝ участниците са получили чревен и стомашен комфорт, като подуването на корема е отшумяло. Други проучвания сочат, че поради въглехидратната си структура хлъзгавият бряст може да действа и като пребиотик, помагайки за поддържането на добрите бактерии в червата.