Menu
Menu
Your Cart
This is the Header Notice module, use it for quick important messages such as promotions or cookie notices.

Ендокринна система

Наричана още хормонална система, ендокринната система се намира във всички бозайници, както и при птици, риби и различни други видове живи организми.

Това е система, която в общи линии се състои от жлези, намиращи се в цялото тяло, произвеждани от жлези хормони, изпратени в кръвния поток или в течността около клетките, и рецептори, разпределени между органите и тъканите, които са „програмирани“ да реагират на хормоните.

Ако не полагате необходимата грижа за ендокринната си система, е възможно да се появят куп нежелани последици, като възпрепятстван растеж и скоростно развитие по време на пубертета, трудности при забременяване, проблеми с управлението на стреса, лесно наддаване на тегло, чупливи кости или ниско ниво на енергия.

Това се получава, защото излишното количество захар остава в кръвта Ви, вместо там, където трябва да бъде, а именно да преминава в клетките, където се използва за енергия.

От многото жлези, които съставляват ендокринната система, най-важната е хипофизната жлеза. Тя е много важна, тъй като използва информацията, излъчвана от мозъка, и по този начин „инструктира“ другите жлези какво да правят и как да действат.

Хипофизната жлеза произвежда различни ключови хормони като хормон на растежа - пролактин, който допринася за производството на мляко при кърмещите майки, и лутеинизиращ хормон, който помага за регулиране на естрогена при жените и тестостерона при мъжете.

Като цяло, повече от 50 различни хормона са идентифицирани в човешкото тяло и всички те играят роля в многофункционалността на ендокринната система, регулирайки всички биологични процеси в тялото, като се започне от зачеването и продължава до появата на старостта. 

Това включва мозъка, нервната система, репродуктивната система, както и метаболизма и нивата на кръвната захар. Всъщност диабетът е най-често срещаното заболяване на ендокринната система и може да бъде свързано със затлъстяване или фамилна анамнеза.

За всеки от различните видове жлези в ендокринната система има определени витамини и добавки, които наистина помагат. В онлайн дрогерия Атлас БГ може да намерите голямо разнообразие от тях.

Ето и някои от доказаните естествени хранителни добавки, които ще Ви гарантират здраве и безупречно функциониране на ендокринната Ви система:

 • Витамин А, който е необходим за Вашата имунна система, синтеза на хормони и производството на хормона на щитовидната жлеза - трийодтиронин (Т3).
 • Астрагал – използва се за диария, умора, анорексия, инфекции на горните дихателни пътища, сърдечни заболявания, хепатит, фибромиалгия и други.
 • Витамин В12 - намира се във всяка клетка в тялото, той е необходим за клетъчния метаболизъм и производството на енергия.
 • Витамин D - нивата на витамин D често са значително по-ниски при хора с хипотиреоидизъм, въпреки че директна връзка все още не е установена.
 • Женшен - няколко вида са от полза за ендокринната система, включително и за щитовидната жлеза.
 • Глутамин - най-изобилната аминокиселина в тялото Ви, скромни количества могат да увеличат значително хормоните, свързани с растежа. 
 • Босилек - обикновено се консумира под формата на чай, многобройните му ползи включват помощ при тревожност, надбъбречна умора и висока кръвна захар.
 • Йод - дефицитът на йод може да попречи на естествената детоксикация на организма и да доведе до хипотиреоидизъм.
 • Кава кава - корен, открит на островите в южната част на Тихия океан, има успокояващ ефект и се използва при конвулсии.
 • L-аргинин - незаменима аминокиселина, която може да засили освобождаването на хормони.
 • Корен от женско биле – помага на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези на тези от Вас, които имат ниски нива на кортизол.
 • Гъба рейши - помага за засилване на имунната система.
 • Селен - за нормализиране на хормоналния баланс на щитовидната жлеза.
 • Цинк -  допринася за имунната модулация.

Всяка една от тези натурални добавки доставя различни ползи за ендокринната Ви система. Не пренебрегвайте здравето си, а се доверете на Atlas.bg, предлагащ разнообразие от доказани натурални средства и хранителни добавки за ендокринната система на достъпни цени.

Марка: WALMARK
КЕЛП таблетките помагат за правилното функциониране на щитовидната жлеза и за поддържането на нормалните когнитивни функции. Морското водорасло, което е естествено богато на йод, се използва от организма за производството на хормони и регулиране на метаболизма. Може да бъде ефективна добавка за всек..
8.68лв.
Марка: MAGNALABS
МАГНАЛАБС ТИОСТЕП капсули 600 мг. 30 броя / MAGNALABS THIOSTEPХранителна добавкаМАГНАЛАБС ТИОСТЕП е хранителна добавка създадена да поддържа в нормални стойности нивата на кръвна захар. Подобрявa кръвоснабдявaнето на крайниците и имa блaгоприятно действие върху процeсите на стареeне, стимулира рeген..
25.42лв.
Купи
Марка: MAGNALABS
МАГНАЛАБС ТИРОБЕНЕ капсули 30 броя е хранителна добавка, съдържаща L-тирозин в удобни капсули. Продукта подпомага функционирането на нервната и ендокринната системи и поддържа подходящата скорост на метаболизма. L-тирозинът също е често допълнение към диетата на спортистите, поради непряко стимулира..
21.70лв.
Купи
Марка: DR. WOLZ ZELL GMBH
 СЕЛЕН АСЕ капсули 100 мкг. 20 броя / SELEN ACEХранителна добавкаМикроелемента Селен не може да бъде произвеждан от тялото. Поради това е необходимо да се набавя ежедневно в достатъчни количества с храната. Като основен компонент на много ензими е важен за защитните функции на организма. Препоръчва ..
18.22лв.
Купи
Марка: TOMIL HERB
ТИРЕОСТИМ таблетки 120 броя ТОШКОВ / THYREOSTIMХранителна добавка Тиреостим:Изцяло натурален продукт, съставен от висококачествени билки, старателно събрани от екологично чисти планински райониПродуктът е подходящ за хора, страдащи от заболявания на ендокринната системаДейства успокояващо на организ..
16.50лв.
Купи
Марка: HERBA MEDICA
Хранителната добавка ТИРОИД КОД благоприятства функциите на щитовидната жлеза. Изграден от растителни екстракти, минерали и витамини. Основните компоненти действат синергично и възвръщат равновесието на щитовидните хормони, възстановяват енергията в тялото, нормализират метаболизма и подпомагат функ..
25.34лв.
Купи
Марка: HERBA MEDICA
Хранителната добавка ТИРОИД КОД+ЙОД подпомага правилното действие на щитовидната жлеза и детокс процесите в тялото. Продуктът е във вид на капсула, която е изградена от специално подбрани растителни екстракти, минерали и витамини. Желателна е употребата му при намалена функция на щитовидната жлеза, ..
26.25лв.
Купи
Марка: NATURPHARMA
ТИРОХЕЛП е хранителнa добавка, чиято cпециална формулa има оптималнo съотношениe на съставкитe за нормалнотo функциониране на щитовиднатa жлeза. Специално подбранитe стaндартизиран екстpакт от куркyма, L-тиpозин, витaмин D, сeлен и цинк допринасят и за повишаване на имyнната система, и за нормалнатa..
29.44лв.
Купи
Марка: NATURPHARMA
ТИРОХЕЛП СЛОУ кaпсули 30 броя е хрaнителна дoбавка, чийто уникалeн състав дoпринася за нoрмалното функциониранe на щитoвидната жлеза и имунната системa. Подобрява невроендокринната функция и предотвратява намаляването на нивото на тиреоидните хoрмони, причинено от хроничен стрес. Демонстрира нaмаляв..
28.29лв.
Купи
Показани 1 от 9 | 9 (1 Страници)