Menu
Menu
Your Cart
This is the Header Notice module, use it for quick important messages such as promotions or cookie notices.

BCAA

На пазара съществуват 3 вида добавки BCAA:

Левцин

Левцинът е основна аминокиселина, което означава, че не можете да го синтезирате и трябва да го консумирате чрез диетата си, обикновено от източник на протеини, според Националния институт по здравеопазване (NIH).

Левцинът е единствената аминокиселина, която директно допринася за синтеза на мускулен протеин. Без тази аминокиселина способността Ви да се възстановявате, както от стрес, така и от упражнения, е компрометирана. Проучванията показват, че левцинът играе роля в изграждането на мускулни протеини и изгарянето на мазнини.

Левцинът също допринася за клетъчния растеж и образуването на стероли. Стеролите се използват в процеса на образуване на стероидни хормони като тестостерон и естроген. Животинските протеини, соята, млечните продукти и рибата са добри източници на левцин, според USDA.

Изолевцин

Изолевцинът (изолиран левцин) играе голяма роля в мускулния метаболизъм на тялото Ви, производството на енергия и при стрес, според NIH. Изолевцинът също така стимулира имунната Ви система. Тъй като е незаменима аминокиселина, изолевцинът не може да се произвежда от тялото и трябва да се набавя от храната.

Валин

Валинът, третата есенциална аминокиселина с разклонена верига, има стимулиращо действие, според NIH. Той насърчава мускулния растеж и възстановяването на тъканите.

Ще намерите валин в същите храни, в които намирате другите две аминокиселини: животински протеин, соя, млечни продукти и риба, според USDA.

Тези основни аминокиселини съставляват около 35% от мускулния протеин на Вашето тяло. Те са „съществени“ аминокиселини, защото тялото Ви не ги произвежда само – трябва да си ги набавяте от храна и добавки за тренировка. Подобно на други аминокиселини, те са градивните елементи на протеина. Но тези специфични аминокиселини също могат да помогнат за запазване на запасите от мускулен гликоген, който подхранва Вашите мускули и минимизира разграждането на протеини по време на тренировка. 

BCAA добавки от онлйан дрогерия Атлас на супер цени могат да Ви помогнат да извлечете повече ползи от ежедневните си тренировки във фитнеса. BCAA захранват Вашите скелетни мускули по време на тренировка.

Допълването с BCAA от Atlas.bg спомага за запазването на Вашите запаси от гликоген – основното гориво, което Вашите мускули използват за производство на енергия. Това означава, че тялото Ви има надежден източник на енергия, от който да се възползва, докато тренирате. 

Освен това изобилните запаси от гликоген не позволяват на тялото Ви да разгражда мускулния протеин за енергия. Ето защо добавките с BCAA са печеливши за Вашите мускули - те ги поддържат и предпазват. Те Ви дават повече сили и енергия за по-интензивни тренировки и издръжливост по време на тяхното изпълнение. 

BCAA помагат за подобряване на възстановяването на мускулния протеин след тренировка, особено когато ги консумирате с въглехидрати. Новопоявили се изследвания показват, че левцинът е звездата на BCAA, когато става въпрос за регулиране на генетичните сигнални пътища, участващи в синтеза на мускулни протеини. 

Ето защо качествените добавки с BCAA имат по-високо съотношение на левцин към изолевцин и валин. Типичната дневна доза включва пет грама левцин, четири грама валин и два грама изолевцин. 

Добавките с BCAA могат да се консумират преди, по време и след тренировка. Напитките със суроватъчен протеин от онлйан дрогерия Атлас осигуряват пълния спектър от трите специални аминокиселини. За оптимални резултати ги използвайте заедно със здравословна и балансирана диета. 

Ако търсите допълнителен тласък на левцин, уверете се, че кафевият ориз и пълнозърнестите храни са част от обичайната Ви диета. Ядки като бадеми и кашу са богати на изолевцин, а за валин заложете на млечни продукти, зърнени храни, гъби и фъстъци. Животински продукти като червено месо, риба, яйца и пилешко месо и вегетариански алтернативи като соя също са пълни с BCAA.

Ползите от добавките с BCAA

  • Намалена мускулна болезненост

Ако изпитвате мускулна болка след тренировка, добавките с BCAA могат да помогнат за болката. В проучване в началото на октомври 2004 г. в Journal of Nutrition спортисти, които са приемали добавки с BCAA след тренировка, са имали по-малко мускулни болки и са имали по-висока скорост на протеинов синтез в сравнение с тези, получавали плацебо.

  • Намалена умората по време на тренировка

По-специално за спортистите за издръжливост е доказано, че добавките с BCAA повишават лактатния праг или точката, в която упражненията спират да използват Вашите кислородни системи като основен източник на гориво. 

Няма продукти в тази категория.