Водораслите са автентични морски зеленчуци със същите природни цикли като сухоземните растения. Те могат да растат в сладка или солена вода. Те се хранят със слънчева светлина, т.е., фотосинтезират, могат да бъдат намерени на морското равнище или в дълбините na моретата, образувайки големи морски гори. Различни изследвания върху биологията на водораслите приписват на тези морски зеленчуци антибактериални, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Поради това те се считат за „изобилен ресурс от биоактивни молекули“. Те съдържат повече калций от млякото и повече желязо от лещата.

Защо трябва да включим водорасли в храненето ни?

За съжаление, плодовете и зеленчуците, които идват на трапезата ни днес, са оскъден източник на минерали, така необходими за нашите физиологични структури и функции, като калций, магнезий, йод, желязо, калий и др. 

Различните видове водорасли ни осигуряват големи количества високо бионалични минерали и микроелементи. Те са отличен тоник за нервната система и бъбреците. Без да забравяме, че те осигуряват и висококачествени растителни протеини, които лесно се усвояват.

Морски водорасли - здравословни и полезни.

Водораслите могат да се считат за една от храните на бъдещето. В морската вода е произходът на живота, морският фитопланктон е една от най-оригиналните съставки, използвани днес от велики готвачи и хора, които следват растителна диета.

Видове ядливи морски водорасли

Водораслите имат много разнообразни форми, можем да намерим нишковидни, храстовидни, лентовидни или цилиндрични. Що се отнася до цветовете, те могат да бъдат кафяви, червени и синьо-зелени.

Червени водорасли

Те имат този тон поради богатството си на жлъчни протеини, вещество, което причинява елиминирането на зеления цвят.

Кои червени морски водорасли са полезни за здравето и как се консумират?

Дулсе (Palmaria palmata)

Това водорасло е богато на протеини и е известно като храната на викингите и келтските воини по време на техните пътувания. То е най-добрият вариант за лечение на проблеми с анемията, тъй като съдържанието на желязо в него е много високо. Най-хубавото от всичко е колко лесно е да го включите в ястията, просто го накиснете за пет минути и е готово.

Ирландски мъх (Sagina subulata)

Расте в скалисти местности. Приписват му се омекотяващи и слабителни свойства. В хранително-вкусовата промишленост е известен като карагенан, добавка, която се използва като сгъстител. Богато е на слуз и йод. Освежаващо и овлажняващо водорасло, което е много подходящо за лечение на патологии, които се появяват в белите дробове и сърцето. Обикновено се използва като гарнитура към салати през летния сезон.

Кочаюйо (Durvillaea antarctica)

Произхожда от Чили и има дълга традиция в местната култура. Това е червено водорасло, което е високо ценено заради своите детоксикиращи черния дроб свойства. Подпомага елиминирането на тежки метали благодарение на високото съдържание на цистеин - аминокиселина с хепатопротективни (подсилване  на устойчивостта на черния дроб към токсични въздействия) свойства. Може да се консумира в прясно състояние или сухо, като в този случай задължително трябва да е смляно. Облекчава болката при никнене на зъби при бебета.

Агар-агар 

Това червено водорасло е богато на фибри, като традиционно се използва за лечение на затлъстяване и запек. С него много лесно се правят желета от хидратирани плодове и зеленчуци. Може да се намери на нишки, в оригиналната си форма или под формата на прах. Това е студено естествено водорасло, силно препоръчано за сваляне на излишни килограми или при заболявания, които се появяват съ затопляне на времето. За него се знае, че трябва да се избягва в случай на диария и измръзване.

Синьо-зелени водорасли

Високото съдържание на хлорофил е причината за цвета на този вид организми.

Сред изключително полезните синьо-зелени морски водорасли са спирулина и хлорела.

Кламатски водорасли (Aphanizomenon flos-aquae)

Това микроводорасло се отличава със съдържанието си на витамини от група В, включително В12 и К, аминокиселини, микроелементи и минерали, каротеноиди като бета-каротин с антиоксидантен ефект, хлорофил и незаменими мастни киселини. Смята се за суперхрана, защото осигурява важни здравословни свойства като противовъзпалителни ефекти, имуномодулиращо действие и антимутагенни свойства. В допълнение, доказано е, че помага за намаляване на холестерола и нормализиране на гликемичния метаболизъм. Консумира се на прах, като през първите три дни се препоръчват 3 грама, след което се увеличава до 5 или 6 грама.

Спирулина (Arthrospira)

Принадлежи към групата на синьо-зелените водорасли, от които са известни повече от 1500 различни вида. Това микроводорасло е истински естествен мултивитамин, неговите микроскопични нишки са съкровища, пълни с хранителни вещества с голяма бионаличност. Осигурява витамин B12, желязо, есенциални и неесенциални аминокиселини, мастни киселини, минерали и микроелементи. Консумацията му се препоръчва при спортисти, в диети за отслабване, по време на бременност и при анемия. Най-добрият начин за консумация е под формата на прах.

Хлорела (Chlorella)

Това синьо-зелено едноклетъчно водорасло е най-големият съществуващ източник на хлорофил. Използва се от японски учени от 70-те години на миналия век за премахване на тежки метали, наред с други токсини. Богато е на въглехидрати, фибри, витамини и минерали. Високото му съдържание на бета-каротин го прави мощен антиоксидант, който помага за укрепване на имунната система.

Кафяви водорасли

Срещат се само в солени води и цветът им се дължи на съдържанието им на ксантофил, йод и други пигментни вещества.


Уакаме (Undaria pinnatifida)

Тези водорасли са родом от Япония и са модерна храна поради кулинарните си свойства и ползите, които носят.

Това е голямо маслинено-кафяво водорасло, което има високо съдържание на хранителни вещества като калций, желязо, магнезий и йод. В сухо състояние осигурява почти 6 пъти повече калций от млякото и 5 пъти повече желязо от 100 грама от месо. Освен това съдържа витамини от група В, особено фолиева киселина, и е с ниско съдържание на мазнини и калории.

Някои ползи, получени от консумацията на уакаме са:

  • Подобрява функционирането на нервната система поради високото съдържание на витамини от група В;
  • Помага за контролиране на хронични заболявания като затлъстяване, рак и диабет. Има естествени пигменти с антиоксидантно и противовъзпалително действие;
  • Помага за подобряване на състоянието при проблеми с костите благодарение на високото си съдържание на калций;
  • Изследвания, проведени върху плъхове, потвърждават, че намалява риска от мозъчно-съдови инциденти.

Араме (Eisenia arborea)

Араме е вид кафяво водорасло с мека текстура и мек вкус. Високото естествено съдържание на захар, манитол, му придава сладък вкус, богато е и на протеини, витамини А, В1, В2, йод и калций.

Някои ползи, получени от консумацията на араме са:

  • Минералите помагат за регулиране на метаболитните процеси;
  • Борба с хипертонията;
  • Предотвратява втвърдяването на артериите.

Фукус (Fucus vesiculosus)

Това е много характерно кафяво водорасло поради наличието на малки везикули по средната жилка, наречени аероцисти. Тези структури са пълни с газ, който позволява на водораслото да плава.

Тези водорасли са изключително важен източник на йод, алгинова киселина, фукоидин полизахарид и витамини A, B, C и E. Освен че са годни за консумация, те са били използвани за увиване на риба и охлаждане по време на риболов.

Някои от ползите, получени от консумацията на фукус са:

  • Има антидиабетни ефекти;
  • Има леко слабително действие;
  • Борба с целулита, скрофулизма и заушката;
  • Помага при лечение на гуша, подагра (вид артрит) и затлъстяване.

Морски спагети (Himanthalia elongata)

То е едно от последните ядливи водорасли, които имат голям успех сред гастрономията. Неговата дълга и тясна спагетоподобна форма е отговорна за името му. Използва се дори като заместител на тестените изделия, като представлява по-лека и безглутенова алтернатива. Като плюс, съдържа много високи нива на желязо и калий.

Някои ползи от консумацията на морски спагети са:

  • Регулира холестерола;
  • Помага за активиране на защитните сили, пречистване и подмладяване на организма;
  • Помага при състояния на анемия, астения и хронична умора благодарение на енергизиращата си сила.

Общи ползи, които осигуряват морските водорасли:

  • Те регулират нивата на холестерола: кламатските водорасли се препоръчват за контрол на нивата на холестерола;
  • Те подобряват чревния транзит: поради високото си съдържание на фибри предотвратяват запека и подобряват чревната микробиота;
  • Те осигуряват калций: всички водорасли съдържат калций, въпреки че водораслите уакаме са тези с най-голям принос;
  • Важни са по време на растежа на организма поради своята хранителна плътност, богата на микроелементи, протеини и фибри;
  • Много полезни са по време на менопаузата, тъй като осигуряват калций и подхранват основните вещества и течности;
  • Подобряват функциите на нервната система поради своята хранителна плътност;
  • Повишават имунитета;
  • Спомагат за алкализиране на организма;
  • Действат като диуретици.

Ако искаме да имаме разнообразна диета, богата на хранителни вещества, трябва да включим в хранителния си режим само малко количество морски водорасли като гарнитура. С този жест ще обогатим чинията си хиляди пъти. Консумацията на морски водорасли се препоръчва за лечение на различни състояния и заболявания като умора, анемия, безсъние, запек и бъбречни нарушения.