„Храната е също толкова необходима за здравето, колкото достойното лечение е необходимо за образования човек“. Козма Прутков

Функционална храна е тази храна, която влияе върху една или повече функции в човешкото тяло по положителен начин. Те подобряват човешкото здраве, в допълнение към нормалния си хранителен ефект, независимо дали в естествена, или в преработена форма.

Пробиотиците и пребиотиците са функционални храни

Осигуряват широк спектър от ползи за тялото, сред които са:

  • Борба и профилактика на чревни заболявания като колит, синдром на раздразненото дебело черво, болест на Крон и чревни възпаления;
  • Борба с болести като рак, кандидоза, хемороиди и инфекции на пикочните пътища;
  • Подобряване на храносмилането и борба със стомашната киселинност;
  • Борба със запека и диарията, регулиране на чревния тракт;
  • Увеличаване на усвояването на хранителни вещества, като витамини от група В, калций и желязо;
  • Укрепване на имунната система чрез увеличаване на производството на макрофаги, защитни клетки на тялото;
  • Предотвратяване разпространението на лоши бактерии в червата;
  • Подпомагане на усвояването на лактозата, особено при хора с непоносимост към този компонент;
  • Предотвратяване на проблеми като затлъстяване, висок холестерол и хипертония;
  • Предотвратяване на алергии и непоносимост към храни;
  • Подпомагане за подобряване на настроението, тъй като е открита пряка връзка между баланса на чревната флора и намаляването на заболявания като депресия и тревожност.

Кои храни са богати на пробиотици и какви видове пробиотични култури има?

Те биха могли да помогнат за подобряване на състояния като аутизъм, тъй като някои проучвания изглежда показват, че има подобрения не само на стомашно-чревно ниво, но и на поведенческо ниво, подобрявайки способността за концентрация и слушане.

Здравословна чревна флора, богата на пробиотици, започва да се формира от раждането. Когато чревната флора не е в баланс, често след употреба на антибиотици или когато не се спазва здравословен и балансиран режим на хранене, червата в крайна сметка се заселват от лоши бактерии, които не помагат на имунната система и оставят тялото податливо на заболявания. Затова е необходимо да поддържаме здрава чревна флора.

Пробиотикът е жив микроорганизъм, който се съпротивлява на нормалното храносмилане, така че достига до дебелото черво жив, и когато се приема в нормални количества, оказва благоприятен ефект върху здравето на гостоприемника, тоест подобрява го.

Пробиотиците присъстват в храните, хранителните добавки и лекарствата. В първия случай, за прием на пробиотици се препоръчва консумацията на ферментирали млечни продукти като кисело мляко, млечни напитки, млека и сирена, към които са добавени живи култури, известни като лактобацили и бифидобактерии.

 В допълнение, някои немлечни храни също имат полезни култури като киселото зеле, ферментиралите соеви напитки, закваската или естествената мая, която е жива култура, съставена от дрожди и бактерии, които се произвеждат чрез ферментация на зърнени култури като пшеница и микроорганизми, които се срещат естествено в околната среда и се използват за направата на различни продукти като хляб, сладкиши и бисквити.

Има различни добавки на капсули, течности или сашета, които трябва да се разредят във вода или натурални сокове, за да се консумират. Могат да бъдат намерени в аптеките и магазините за хранителни продукти.

Има няколко вида бактерии, които се считат за пробиотици, най-важните са:

  • Bifidobacteria animalis: помага за укрепване на имунната система, в допълнение към улесняването на храносмилането и борбата с бактериите, предавани от приема на замърсена храна;
  • Bifidobacteria bifidum: присъстват в тънките и дебелите черва, помагайки при храносмилането на млечните продукти;
  • Bifidobacteria breve: присъстват в червата и във вагиналния тракт, помагайки в борбата с бактериални и гъбични инфекции;
  • Bifidobacteria longum: това е един от най-често срещаните видове пробиотици в червата и помага за елиминирането на токсините от тялото;
  • Lactobacillus acidophilus: това е може би най-важният вид пробиотик, тъй като подпомага усвояването на различни хранителни вещества, както и за борбата с инфекциите и улесняването на храносмилането;
  • Lactobacillus reuteri: присъстват особено в устата, стомаха и тънките черва, като са важни срещу инфекция с Helicobacter pylori;
  • Lactobacillus rhamnosus: присъстват в червата и могат да помогнат за бърза борба със случаите на диария, особено при пътуване в други страни. Може също да помогне за лечение на акне, екзема и кандида;
  • Lactobacillus fermentum: подпомага неутрализирането на продуктите и токсините, отделени по време на храносмилането, подобрявайки средата за растеж на чревната флора;
  • Saccharomyces boulardii: помага при лечение с антибиотици.

Пребиотикът е несмилаема хранителна съставка, която чрез своя селективен метаболизъм в стомашно-чревния тракт може да окаже благоприятен ефект. С други думи, това са въглехидрати и фибри, които не се усвояват и се ферментират от микроорганизмите в стомашно-чревния тракт.  Пребиотиците са храната на чревната микробиота. Те действат като торове, които стимулират растежа на здрави бактерии в червата.


Пребиотиците се намират в много плодове и зеленчуци, особено в тези, които съдържат сложни въглехидрати, като фибри и устойчиво нишесте. Тези въглехидрати не се усвояват от тялото, така че преминават през храносмилателната система, за да станат храна за бактерии и други микроби.

Синбиотикът е комбинация от пребиотик и пробиотик

Терминът „синбиотик“ се появява през 1995 г., като е въведен от двама учени, за да обозначат комбинацията от пробиотик и пребиотик. През 2017 г. се актуализира определението и приложението на синбиотиците, като новата дефиниция го описва като: „смес, съдържаща живи микроорганизми и субстрат(и), използван(и) селективно от микроорганизмите на гостоприемника, които предоставят ползи за здравето на гостоприемника“. 

Синбиотикът не е просто комбинация от пробиотик и пребиотик. Разграничават се два вида синбиотици:

  • Допълващи синбиотици: И пробиотикът, и пребиотикът, които съставляват синбиотика, работят независимо един от друг, за да осигурят ползи за здравето;
  • Синергични синбиотици: пробиотиците и пребиотиците работят в екип, за да осигурят ползи за здравето. Пример за синергичен синбиотик би била комбинацията от полезна бактерия Lactobacillus и нейната любима храна, лактозата - най-разпространената захар в млякото, която селективно насърчава нейния растеж, вместо да благоприятства всички полезни членове на чревната микробиота. 

Почти всички налични в търговската мрежа синбиотици са под формата на добавки.

Ползите за здравето от синбиотиците не се ограничават до здравето на червата, a могат да достигнат и до други части на тялото ни, като кожата например.

Изследвания показват, че перорално прилаганите допълващи синбиотици са показали в опити с хора, че спомагат за подобряване на метаболитния синдром, при синдрома на раздразнените черва, възпалителните заболявания на червата, срещу диарията и атопичния дерматит, наред с други.

Синбиотиците са по-разпространени в нашето ежедневие, повече, отколкото си представяме. Те се състоят във вкусни и практични рецепти, които ни позволяват да се възползваме от пробиотици и пребиотици едновременно. Например лека закуска, която включва кисело мляко и пълнозърнести храни или плодове, ще бъде полезна за здравето, а така и ще си набавим здравословния синбиотик.

Всеки индивид има уникален състав в своята чревна флора и нейното балансирано развитие от момента на раждането е от съществено значение за доброто здраве.